Discover Internet General Knowledge

Improve your General Knowledge (G.K)

1) Which of the following Saint known as "Mahboob-ae-Dilli"?
Ans. Nizammuddin Aulia
2) The Coin "Rupia" was first issued by:
Ans. Akbar
3) How many Central universities are there in India?
Ans. 17
4)who was the first European to translate the Bhagwat Gita into English?
Ans. Charles Wilkins
5) Tuzuk-i-baburi was a autabiography written by babur in which language
Ans. Turkish
6) Which mughal emperor was also known as Qalandar?
Ans. Babur
7) In 2003, Indian Railways Has completed?
Ans. 150 Years.
8) Which Indian Bank has the highest branches abroad?
Ans. SBI
9) The first Premature dissolution at the lok sabha took place in the year?
Ans. 1970
10) Tasleema's Nasreen's Autobiography?
Ans. Dwekhandita
11) The Office of District collector was created by?
Ans. Warren Hastings
12) What is the national sport of Greece?
Ans. Soccer
13) Which indian hockey player has a road named after him in germany?
Ans. Roop singh
14) In which year was men's hockey included in the Olympics?
Ans. 1924
15) Who gave Kapil Dev the nickname "Harayana Hurricane"?
Ans. Guinness Book of World Records.
16) Which cricketer, after his retirement from the game, served as India's High Commissioner in Australia?
Ans. K. S. Duleepsinghji
17) Who was the only cricketer to feature on a currency note of his country?
Ans. Sir Frank Worrell
18) In the history of Indian Cricket what 'first' does Faroukh Engineer have to his credit?
Ans. He was the first Indian to play County cricket ( for Lancashire in 1968)
19) Who was the only player dismissed for duck in the 1983 World Cup cricket final?
Ans. Kirti Azad (India)
20) Who was the first Hindu to play for the Pakistan national cricket team?
Ans. Anil Dalpat (wicket-keeper)
21) Which Australian cricketer, is nicknamed "Herby"?
Ans. Allan Border.
22) Who scored 99, 98 and 97 in three successive Test innings?
Ans. Clem Hill (Australia), 1902,
23) What is the importance of 14 Dec 1960 in Sports?
Ans. For the first time in cricket history a Test match was tied.
24) Who was the first victim of Kapil Dev in One day Internationals?
Ans. Imran Khan of Pakistan (Quetta October 1, 1978 his first match)
25) Who claimed the first wicket in Test cricket?
Ans. Allen Hill of England
26) "She was initially named Jeevan by her father, but later changed the name. By what name is this singer better known now? "
Ans. Norah Jones
27) Which former Miss India created history by deciding not to take part in the Miss Universe competition?
Ans. Nalini Vishwanathan
28) Which is the youngest and oldest of the new world religions?
Ans. Sikhism and Hinduism
29) In the 1980 film Kalyug which modern day actress played the role of Rekha's son?
Ans. Urmila Matondkar
30) Which is the national animal of Nepal?
Ans. Cow
31) In which Indian state would you find the largest church of Asia?
Ans. Goa
32) The country Suriname is in which continent?
Ans. South America
33) Where was the Durand Cup football tournament first played?
Ans. Shimla
34) JPY is the currency code of which country?
Ans. Japan
35) Who was the captain of India in Sachin Tendulkar's debut Test?
Ans. Krishnamachari Srikkanth
36) Which planet was discovered by William Herschel in 1781?
Ans. Uranus
37) Which country is the world's largest producer of wheat?
Ans. China
38) How do we better know a pugilist?
Ans. Boxer
39) Who wrote the poem 'Venus and Adonis'?
Ans. William Shakespeare
40) How is Sampooran Singh better known?
Ans. Gulzar
41) A.S Dilip Kumar is the original name of which famous music director?
Ans. A.R Rahman
42) Which company was founded in 1924 by a former cash register salesman Thomas Watson?
Ans. IBM
43) Which Indian politician wrote 'Flight to Parliament'?
Ans. Rajesh Pilot
44) Who among these was the first to climb Mt. Everest without oxygen?
Ans. Phu Dorjee
45) "In computers, which term is used to refer to a collection of databases?"
Ans. Databank
46) What type of a creature is a mamba?
Ans. A snake
47) In which of these lakes are the Honeymoon Island and the Breakfast Island situated?
Ans. Chilka Lake
48) Which Indian President received the Templeton Prize in 1975?
Ans. Dr. S. Radhakrishnan
49) Which was the first Indian film to be nominated for the Oscar?
Ans. Mother India
50) Holi is celebrated in the month of ________ .
Ans. Phalguna
51) Which city is the headquarters of the SAARC?
Ans. Kathmandu
52) Which U.S president won the Nobel Peace Prize in 1906?
Ans. Theodore Roosevelt
53) Which animal is given or lent to other countries by the Chinese government as a mark of friendship?
Ans. Panda
54) What is the more popular name of the Alsatian breed of dogs?
Ans. German Shepherd
55) Which is used to refer to data transfer rates in modem?
Ans. Cps
56) On which island were the extinct bird dodo found?
Ans. Mauritius
57) "Sourav Ganguly, Virender Sehwag, Pravin Amre" what have in common ?
Ans. Century on Test debut
58) "In the English translation of Rabindranath Tagore's 'Gitanjali', which famous poet wrote the introduction? "
Ans. W.B. Yeats
59) 'Tarkash' is a collection of Urdu poetry by which famous lyricist?
Ans. Javed Akhtar
60) Which former US president devised the name 'United Nations'?
Ans. Franklin D. Roosevelt
61) Which Indian won a Grammy award in the 2002 Grammy Awards?
Ans. Pandit Ravi Shankar
62) Aristotle was the teacher of which famous emperor?
Ans. Alexander the Great
63) "In 1980, the Indian government issued a stamp to honour which hockey legend?"
Ans. Dhyan Chand
64) Which of these actors played a negative role in Steven Spielberg's 'Indiana Jones and the Temple of Doom'?
Ans. Amrish Puri
65) Who is the only cricketer to have played Test cricket for both England and India?
Ans. Iftikhar Ali Khan Pataudi
66) How is Badruddin Jamaluddin Kazi better known? Ans. Johnny Walker
67) Which of these games is also called 'Ping-Pong'?
Ans. Table tennis
68) Who has won the Nobel Prize twice?
Ans. Marie Curie
69) Who played the role of the young Raj Kapoor in the film 'Awara'?
Ans. Shashi Kapoor
70) Which of these computer languages was developed from an earlier language BCPL?
Ans. C
71) Which country was ruled by Mustafa Kemal Atatürk?
Ans. Turkey
72) By what name is the software program Multiplan now known?
Ans. MS Excel
73) By what name is actor R.K. Tuli better known?
Ans. Rajendra Kumar
74) "In 1640, which city was founded by Francis Day ?"
Ans. Madras
75) "In computers, what is the full form of OMR?"
Ans. Optical Mark Reading
76) Which famous director is the nephew of Dev Anand?
Ans. Shekhar Kapur
77) "In computers, which of these terms is used to refer to a temporary memory for data?"
Ans. Buffer
78) Who used the screen name 'Baby Rani' as a child actress?
Ans. Nargis
79) Who was the last ruler of the Delhi Sultanate ?
Ans. Ibrahim Lodi
80) Who was the first Asian to swim across the English Channel?
Ans. Mihir Sen
81) Who was the first Indian to participate in the Wimbledon tennis tournament?
Ans. Sardar Nihal Singh
82) Which is the most used metal in the world?
Ans. Iron
83) Who was the first Roman Catholic president of USA?
Ans. John F. Kennedy
84) Name the first artificial satellite launched by man.
Ans. Sputnik 1
85) "In Germany, who among these was known as Kaiser?"
Ans. Emperor
86) Which of these cities is both in Europe and Asia?
Istanbul
87) Which is the longest river in Asia?
Yangtze
88) Which Indian actresses acted in the film 'City of Joy'?
Ans. Shabana Azmi
89) Which game was once known as battledore?
Ans. Badminton
90) In which continent is the Gibson Desert?
Ans. Australia
91) Which is the hardest naturally occurring substance known to man?
Ans. Diamond
92) What was the name of the first personal computer?
Ans. Altair
93) Which planet was discovered by the American astronomer Clyde W.Tombaugh?
Ans. Pluto
94) "Which of these elements was discovered by Pierre Curie, Marie Curie and G. Bemont?"
Ans. Radium
95) What do we call a device for connecting computer network that has the facilities of both a bridge and a router?
Ans. Brouter
96) After which Prime Minister was Connaught Place renamed?
Ans. Rajiv Gandhi
97) Which hill station of India became an autonomous state in 1970?
Ans. Meghalaya
98) Which city became the capital of Punjab immediately after Independence?
Ans. Shimla
99) Who was given the title of 'Kavi Priya' by Akbar?
Ans. Birbal
100) Which term is used to describe a computer having the characteristics of both digital and analog computers?
Ans. Hybrid computer


Featured Partners

Advertise Here
Advertise Here